Skriven av rogga: 13 mar 2009
Senast uppdaterad: 2018-04-08 10:05:28
Om du inte är svensk medborgarre men om du har medborgarskap i något annat EU/EES-land (t ex våra nordiska grannländer) och bor i Sverige, har du en grädd-fil beträffande att få hit din fru/man/partner till Sverige.
Då kan du bjuda hit din fru/man/partner från Filippinerna på besök med Schengen-visum. När din fru/man/partner har varit i Sverige 3 månader kan hon/han hos Migrationsverket söka ett uppehållskort för familjemedlemmar till EU/EES-medborgare för bosättning hos dig utan att behöva resa hem till Filippinerna och därifrån göra en ansökan om uppehållstillstånd.
Det finns tre fördelar med att söka uppehållsrätt i stället för att söka uppehållstillstånd för din/dina familjedmedlemmar
- Ni kan gifta er i Sverige efter att din partner har kommit hit på besök och hon/han kan sedan stanna
i Sverige och vänta på uppehållsrätt. En viktig dom har fastslagit detta
http://www.migrationsverket.se/include/lifos/dokument/www/090302204.pdf - Det kostar inget. Ett uppehållstillstånd kostar cirka 500 kr.
- Medföljande barn upp till 20 år kan få uppehållsrätt. För uppehållstillstånd gäller gränsen 18 år för
medföljande barn.
Läs mer om detta på Migrationsverkets hemsida
http://www.migrationsverket.se
under För EU/EES-medborgare – Familjemedlemmar – Flytta till en EU/EES-medborgare – Om du kommer från ett land utanför EU/EES.
Om du är svensk medborgare och bor i ett annat EU/EES-land (t ex Norge men dock ej Storbritannien och Irland) gäller motsvarande regler i det EU/EES-land där man är bosatt.
Se t ex denna länk till Norska UDI. (Norge är inte medlem i EU men däremot i EES)
http://www.udi.no/templates/Tema.aspx?id=7240
Om man är svensk och bor i Finland söker man uppehållsrätt hos polisen för sig och sin familjemedlem.
http://www.poliisi.fi/poliisi/home.nsf/pages/3263A4FE153F40A8C2256EF60046015B?opendocument
Om man är svensk medborgare och bor i Sverige gäller fortfarande att ens partner ska söka vanligt uppehållstillstånd från sitt hemland och där vänta upp till 6 månader på beslut.