Print Friendly, PDF & Email
av rogga » 22 feb 2009 16:58

Senast uppdaterad: 2018-04-08 10:02:15

Observera att denna instruktion gällde februari 2009. Mycket är ändrat sedan dess.

Numera kan man ansöka om UT om anknytning via en ny webtjänst hos Migrationsverket. Fördelen med denna är att man kan få ett mycket snabbare beslut om UT. Förutsättningen för att man skall kunna använda webtjänsten är att man själv kan scanna in dokument via datorn. Det är samma bilagor som krävs för en UT-ansökan via webben som beskrivs nedan. Här är länken för att göra en UT-ansökan via webben: http://www.migrationsverket.se/info/4386.html

Denna länk till konsulatets hemsida beskriver det gamla ansökningsförfarandet på engelska: http://www.swedenabroad.com/Page____76936.aspx

Observera också att den sökande måste resa till Bangkoki i Thailand för att lämna biometri. Viktig information finns under ”Resident Permit Card – Frequently asked questions” nere till höger under ”Related files” på denna länk: http://www.swedenabroad.com/Page____76917.aspx

Förutsättningarna för att man skall kunna söka UT som sambos är att man kan bevisa att man är ett par. Det räcker alltså inte att man bara har träffats under några dagar på en semesterresa.
Här kommer informationen punkt för punkt för det gamla ansökningsförfarandet med lite tips:

 1. Kontrollera att din Filippinska partner har ett pass som är giltigt. Om pass saknas eller om passet är för gammalt, skaffa ett pass hos DFA eller hos Filippinska Ambassaden i Stockholm. Det kan vara besvärligt att skaffa pass första gången. Titta på denna länk för att få tips om hur man första gången skaffar ett pass i Filippinerna.
  http://www.destphil.se/dp_arkiv_02.php
 2. Skaffa ett personbevis för dig från Skatteverket i Sverige och skicka det till din partner. Du kan beställa personbeviset via Internet med hjälp av E-legitimation, spara filen som en PDF-fil och sedan mejla den till din partner för utskrift. Du skall välja kategorrin “Utdrag om folkbokföringsuppgifter”: http://www.skatteverket.se/privat/fol…… Om du är i Sverige och skickar personbeviset med vanligt brev, tänk på att postgången är långsam mellan Sverige och Filippinerna.
 3. Din Filippinska partnern skall skaffa två papper från NSO
  • Birth Certificate
  • Certificate of No Marriage (CENOMAR)
 4. Om ni är gifta, om din Filippinska partner har varit gift eller om det finns barn som skall följa med är det flera papper som måste skaffas. Läs mer om detta på konsulatets hemsida.
 5. Din Filippinska partner skall noggrant fylla i och skriva ut “Application for Residence Permit” samt ”Family Details” som finns på konsulatets hemsida. Det är viktigt att fylla i namnen på alla i familjen om ni senare vill bjuda in någon till Sverige på besök. Ert förhållande är nyetablerat om ni har varit gifta eller sambos i mindre än 2 år. Om ni har varit gifta eller har varit sambos i mer än 2 år (det är svårt att bevisa att man är sambos när man ansöker från Filippinerna) är ert förhållande etablerat.
 6. Din Filippinska partner bör nu skaffa ett antal passfoton. Två passfoton skall bifogas UT-ansökan. Senare kommer hon att behöva ytterligare sex passfoton för att kunna hämta ut sitt UT. Det skall vara passfoton med vit bakgrund.
 7. Din Filippinska partner ska kontakta konsulatet och boka en intervju. Det går att boka tid för intervjun hos konsulatet i förväg om ni är säkra på att ni hinner få fram alla ansökningshandlingar i tid till intervjun. Räkna med att det tar 1-2 månader innan intervjun genomförs.
 8. Ansökningshandlingarna med bilagor skall vara i original samt två kopior. Fotografierna skall bifogas i en liten plastficka fäst uppe till höger på originalet av ansökningsblanketten. Handlingarna kan hämtas av en kurir till en kostnad av 400 PHP enligt instruktioner som ges av konsulatet. Det går också att lämna in ansökningshandlingarna på konsulatet.
 9. För att spara tid kan ni redan nu innan intervjun på konsulatet fylla i det frågeformulär som du senare i ett brev från Migrationsverket kommer att bli uppmanad att fylla i. Ni har då också tid att ordna bilagor som t ex kopior på några bilder från olika situationer där man ser er tillsammans. Samtidigt blir din partner i Filippinerna bättre förberedd inför intervjun eftersom ungefär samma frågor kommer att ställas där som i frågeformuläret. Det är viktigt att du anstränger dig och ger riktiga och noggranna svar på alla frågor. Här är länken till frågeformuläret för nyetablerade förhållanden: migrationsverket.se – PDF
  Om man är gifta kan man dock senare få en enklare blankett att fylla i.
  OBS. Skicka inte in frågeformuläret till Migrationsverket ännu.
 10. Betala anmälningsavgiften på cirka 1500 SEK på Bangkok Bank i Makati strax innan intervjun enligt de instruktioner som ges på konsulatets hemsida. Spara kvittona som skall vara i tre exemplar. Dessa skall visas upp vid intervjun. Här finns Bangkok Bank: http://www.bangkokbank.com/Bangkok%20Bank/About%20Bangkok%20Bank/About%20Us/International%20Branches/Pages/Branch%20in%20the%20Philippines.aspx
 11. Intervjun genomförs sedan på konsulatet i Manila. Om ni känner varandra bra behöver inte din partner vara nervös. Exempel på frågor som troligen kommer upp: Mycket om era familjer, var de bor, vad deras barn heter, din bil, modell och färg, ev reg nr., hur du bor, var och hur stor bostaden är, vad du jobbar med, adressen till ditt hem och till ditt jobb, husdjur, favoritmat, favoritfärg, Intressen, namn på skolorna som du har gått på. Mycket tid kommer att ägnas åt hur ni fick kontakt och extra mycket om hur det gick till första gången som ni träffades. Ljug inte. Det är bättre att ge en bra förklaring varför frågan inte kan besvaras.
 12. Konsulatet i Manila dokumenterar nu resultatet av intervjun. Därifrån skickas handlingarna med kurirpost till ambassaden i Bangkok för registrering i Migrationsverkets ärendehanteringssystem.
 13. Om ni är gifta eller på annat sätt är säkra på att uppehållstillståndet kommer att ges, kan ett par veckor efter intervjun har skett en tid bokas med konsulatet för att besöka den Svenska Ambassaden i Bangkok och lämna biometri. Genom att göra detta redan nu sparar ni tid men det sker på egen risk om uppehållstillståndet senare ej beviljas. Se separat tråd ”Praktiskt kring resa till Bangkok”.
 14. Efter intervjun på konsulatet är det också dags för dig att ordna ett färskt personbevis enligt instruktionerna på sista sidan i frågeformuläret. Beställ ett personbevis av kategorin Familjebevis. Du kan endast beställa detta personbevis för postleverans.
  http://www.skatteverket.se/servicetjanster/bestallningstjanst/personbevis.4.5098f9104ec1b57328000231.html
 15. Du kan kontrollera om UT-ärendet har kommit till Migrationsverket i Sverige på denna länk: http://www.migrationsverket.se/info/2562.html
 16. När UT-ärendet cirka en månad efter intervjun har kommit till Migrationsverket kan du kontakta Migrationsverket för att skynda på ärendet. Börja med att ta reda på:
  • vad er samordnare eller handläggare heter
  • vilket kontor för Tillståndsärenden hos Migrationsverket som har hand om ert ärende
  • vilket ansökningsdatum ni har (det bör vara ett datum ungefär vid punkt 12 ovan)

  Telefonnummer och lista på kontor finns under ”Besök oss” längst ner på Migrationsverkets hemsida. Här är länken till Migrationsverkets hemsida
  www.migrationsverket.se
  Om du inte får någon bra hjälp med ditt ärende, ring igen. Det är flera olika personer som svarar och några är mer kunniga och hjälpsamma än andra.

 17. När ärendet har kommit till ditt lokala kontor hos Migrationsverket för tillståndsärenden skickar dom ut ett brev till dig och ber dig att fylla i frågeformuläret samt skicka med bilagor. Om du nu har gjort punkt 9 samt 14 ovan så har du allt klart och kan skicka in papprena direkt. Kom bara ihåg att fylla i dina kontaktuppgifter (mail-adress och telefonnummer) så att Migrationsverket kan nå dig om dom har kompletterande frågor. I annat fall kan ert ärende bli liggande. Så här ser brevet ut om ni söker UT som sambos: Brev om frågeformuläret från Migrationsverket.
 18. Ibland kan du också bli kallad till en intervju som då normalt sker hos ditt närmaste kontor för ”Tillståndsärenden” hos Migrationsverket. I så fall är det något i er bakgrund eller i era svar som har medfört att er handläggare vill ha mer information.
 19. Det är ofta svårt att nå handläggaren per telefon. Försök i så fall med mail. Mailadressen är förnamn.efternam(at-tecken)migrationsverket.se
  I stället för att ”tjata” kan det många gånger hjälpa att börja med att ställa en konkret fråga som medör att er handläggare tittar på ert ärende. Ett exempel på en fråga som du kan ställa är om du har skickat in rätt typ av personbevis.
 20. Tyvärr finns det ingen rättvisa i den ordning som Migrationsverket hanterar ansökningarna. Om intervjun har gått bra, om ni har gjort ett bra jobb med ansökningshandlingarna, frågeformuläret samt bilagor och om du har lyckats bra i dina kontakter med Migrationsverket kan ni få ett snabbt beslut efter att du har skickat in ditt frågeformulär. Men det är mer troligt att ni får vänta i ytterligare några månader. Just nu (februari 2012) kan handläggningstiden vara upp till 7-9 månader sedan ni ansökte om UT men en komplett ansökan ska gå fortare att handlägga. Du kan kontrollera status på er ansökan via denna web-tjänst: http://www.migrationsverket.se/info/2306.html
 21. Beslutet om UT skickas i ett brev hem till dig. Migrationsverket meddelar också direkt ambassaden i Bangkok som i sin tur direkt meddelar konsulatet i Manila. Av er är det oftast du som får beskedet först av din handläggare eller via brevet. Spara brevet som du fick med beslutet om UT. Ni behöver det senare.
 22. UT ges normalt för ett eller två år.Efter denna tid skall en ny UT-ansökan göras hos Migrationsverket i Sverige. Efter två år i Sverige ges normalt ett permanent uppehållstillstånd (PUT) om ni då fortfarande är ett par. Om ert förhållande är etablerat, dvs. om ni har varit gifta eller har varit sambos (svårt att bevisa från Filippinerna) i mer än två år får din partner PUT direkt.
 23. Så fort som någon av er har fått beskedet om UT ska din partner i Filippinerna kontakta konsulatet för att boka en tid hos ambassaden i Bangkok för att lämna biometri (om detta inte redan har skett).
 24. Det kommer att dröja ytterligare några veckor innan UT-kortet har producerats i Sverige och skickats via den Svenska Ambassaden i Bangkok till konsulatet i Manila. UT-kortet kan därefter erhållas på något av följande sätt:
  • Genom att hämta UT-kortet på konsulatet i Manila eller Cebu
  • UT-kortet kan också skickat med kurir
   Den bästa lösningen är förmodligen att hämta UT-kortet själv, ordna utresetillståndet enligt nästa punkt samt därefter resa till Sverige.
 25. Innan utresan sker från Filippinerna skall också ett utresetillstånd ordnas från CFO. Utresetillståndet ordnar partnern genom att först gå på ett seminarium hos PRISM eller SMEF-COW (om inte detta redan tidigare är gjort) och sedan registrera hos CFO att man utvandrar från Filippinerna. Man får då ett litet grönt cerifikat som klistras in på sista sidan i passet. Läs mer om CFO på följande länk: http://www.cfo.gov.ph/index.php?option=com_content&view=article&id=329&Itemid=78
  Här är blanketten som skall fyllas i vid CFO-registreringen: http://www.cfo.gov.ph/pdf/downloadable%20forms/registrationform.pdfOm din partner bor nära Cebu eller Manila kan det vara klokt att klara av seminariet hos PRISM eller SMEF-COW medan ni väntar på beslut om UT. (Om din partner nyligen har skaffat ett pass, kan hon/han redan ha varit tvungen att gå på seminariet och har ett intyg från detta.) När sedan UT-kortet är hämtat återstår bara CFO-registreringen innan resan till Sverige kan påbörjas. Kostnaden för seminariet är 400 PHP och för CFO-registreringen 250 PHP. Här är länken till SMEF-COW: http://www.smef-cow-phil.org/index.php?option=com_content&view=article&id=62&Itemid=68
 26. Din partner kommer att behöva betala en flygplatsavgift på 550 PHP samt en reseskatt på 1620 PHP vid avresan från Filippinerna. Om flygbiljetten är inköpt i Filippinerna brukar dock reseskatten vara inkluderad i biljettpriset.
 27. När din partner har kommit till Sverige bör ni så fort som möjligt besöka ditt lokala skattekontor och ordna ett personnummer. Ta med passet samt brevet om UT från Migrationsverket. När din partner har fått personnumret har hon/han samma rätt till sjukvård i Sverige som du har.
 28. Om ni inte har samma efternamn, kom ihåg att lägga till din partners efternamn på namnskylten på er ytterdörr eller brevlåda så att brevbäraren kan hitta henne/honom.
 29. Fyll i och skicka in denna blankett från Försäkringskassan även om din partner saknar inkomst: http://www.forsakringskassan.se/irj/go/km/docs/fk_publishing/Dokument/Blanketter/5456.pdf
 30. När din partner har fått ett personnummer är det också dags att kontakta kommunen och anmäla sig till SFI (svenska för invandrare). Nu får hon/han äntligen något att göra på dagarna.
 31. Din partner skall också anmäla sig hos Arbetsförmedlingen. Du kanske kan hjälpa henne/honom att få ett instegsjobb om du har bra kontakter med egna företagare på orten. Det går bra att läsa SFI på deltid och samtidigt ha ett instegsjobb på deltid. Läs mer om instegsjobb här: http://www.arbetsformedlingen.se/For-arbetssokande/Stod-och-service/Fa-extra-stod/Ny-i-Sverige/Instegsjobb.html
 32. Tyvärr kan man inte få studiebidrag från CSN så länge som man endast har ett tidsbegränsat (2 år) uppehållstillstånd. Men det går att få dom flesta förmånerna från Försäkringskassan och man har rätt till samma sjukvård som svenska medborgare.
 33. Det kan vara bra att se över försäkringsskyddet för din partner. Det är billigt att komplettera hemförsäkringen med en olycksfallsförsäkring som även gäller för fritiden.
 34. ID-kort åt din partner kan ordnas från Skatteverket: www.skatteverket.se/privat/idkort….

Kom gärna med synpunkter om något saknas eller skall förklaras tydligare. Tänk också på att konsulatet och Migrationsverket plötsligt kan ändra sina rutiner och då är denna information gammal. Jag hoppas därför att vi kan hjälpas åt att hålla detta dokument levande.